News

Rolul candelabrelor de cristal in designul interior. TOP 8 modele

de Ana-Maria Spiridon in Dec 06, 2023

Rolul candelabrelor de cristal in designul interior. TOP 8 modele

Acasa e despre tine, despre emotie si stare de bine. Acasa e locul in care te deconectezi de tot ceea ce inseamna cotidian, te redescoperi, te reinventezi si te bucuri de momentele care conteaza cu adevarat. Din acest motiv, ai nevoie sa te intorci seara de seara intr-un spatiu calduros si confortabil. Intuitiv sau nu, ambientul de acasa nu tine doar de mobilier si de cromatica abordata, ci si de corpurile de iluminat. Alese cu atentie, acesta pot aduce armonie in fiecare incapere.

Cele mai versatile, dar si apreciate raman candelabrele de cristal. Unii oameni considera ca acestea se potrivesc mai mult stilului clasic si renunta la ideea de a cauta un model care sa se adapteze perfect altor stiluri de amenajare. Gratie noilor modele aparute pe piata, exista un candelabru potrivit pentru fiecare incapere de casa, pentru fiecare gust si personalitate. Amenajezi? Citeste acest articol pana la final si exploreaza universul creat de cele mai frumoase corpuri de iluminat din toate timpurile!

Istoria candelabrelor de cristal

Povestea candelabrelor a inceput cu mult timp in urma. In Evul Mediu, acestea erau folosit pentru a sustine lumanarile, fiind confectionate din alama sau fier forjat. In secolul XVII si XVIII, candelabrul din cristal a devenit popular pentru clasele de elita, fiind considerat un detaliu de lux. Nu oricine putea sa achizitioneze un astfel de exemplar, maestrii artizani lucrau doar pentru boieri. Mai tarziu, prin secolul XIX au devenit mai accesibile, fiind intalnite atat in resedintele boieresti, cat si in institutiile publice. 

Azi, candelabrele de cristal sunt disponibile intr-o gama variata de modele si dimensiuni, sunt insotite de tehnologii moderne, fiind apreciate atat pentru functia practica, cat si pentru aspectul decorativ.

Evolutia candelabrelor de-a lungul timpului

De-a lungul timpului, candelabrele au evoluat constant, depasind treptat perioada in care erau folosite pentru a sustine lumanarile pe timp de noapte. Daca in Evul Mediu erau realizate doar cu scop functional, epoca Baroca a facilitat aparitia unei noi ere in materie de design interior. O evolutie spectaculoasa datorita careia acum ai la dispozitie numeroase modele de candelabre pentru living sau orice alta incapere de acasa.

Candelabrele de cristal in epoca Rocco si epoca Victoriana

In tot acest parcurs, epoca Rocco si cea Victoriana au avut o insemnatate aparte. In perioada 1730-1760 s-au facut remarcate elementele de decor cu design asimetric, elemente fluide, detalii florare, candelabre cu mai multe brate. Mai tarziu, in perioada 1837-1901, au aparut primele corpuri de iluminat si candelabre care foloseau becuri. Acestea erau realizate din cristal de calitate superioara, fiind intalnite in casele celor care faceau parte din clasele de elita.

Tipuri de candelabre de cristal pentru designul actual

Fara doar si poate, aceste corpuri de iluminat sunt asociate cu expresia rafinamentului, dar si bunului gust. Ne intoarcem in prezent, deschidem ochii si ne trezim in fata unei game variate de modele de candelabre pentru dormitor sau living.

Stiluri de candelabre de cristal

E imposibil sa nu gasesti un model potrivit asteptarilor tale. Indiferent de dimensiunile incaperilor, de stiluri de amenajare, de nuante si gusturi in design, exista un candelabru de cristal pentru fiecare casa. La ora actuala, cele mai populare stiluri sunt:

  • Hollywood Regency – Un stil caracterizat de lux, linii aurii si argintii, intr-un cuvant: glamour;
  • Industrial-Chic – Un stil care combina nobletea cristalului cu structurile robuste si metalice;
  • Modern si minimalist – Un stil caracterizat de linii simple, forme geometrice si culori neutre;
  • Stilul Rococo – Un stil despre care aminteam mai sus, cu forme asimetrice si elemente florale.

Tipuri de candelabre de cristal

Daca prin scurta noastra incursiune de la lustre si candelabre clasice pana la modele adaptate prezentului am reusit sa-ti starnim interesul, inseamna ca trebuie sa descoperi cele mai apreciate tipuri de candelabre in designul interior:

  • Candelabre cu structura clasica;
  • Candelabre cu design modern;
  • Candelabre cu LED;
  • Candelabre cu abajur;
  • Candelabre asimetrice;
  • Candelabre tip lustra;
  • Candelabre cu structura suspendata.

Functionalitate si iluminare oferite de candelabrele din cristal

Mai sus ti-am prezentat partea decorativa a acestor corpuri de iluminat, dar acum trebuie sa ne oprim si sa scotem in lumina caracterul functional al acestora. Rolul candelabrelor in iluminat este de a oferi lumina eficienta si uniforma in orice incapere, amplificand senzatia de liniste si confort.

Exemple de candelabre de cristal

Candelabrele cu structura suspendata au un aspect dinamic datorita cristalelor care par ca plutesc in aer. E o adevarata incantare sa le privesti! Iata cateva candelabre de cristal de la Eiluminat care ar putea contura perfect planul tau de amenajare:

Candelabru Malli Silver 60CM

Candelabru Cristal MALLI 750x350mm

Candelabru Cristal BLACK PANTHER 600mm

 

Aplica Perete Cristal BLACK PANTHER

Candelabru Cristal BLACK PANTHER 950mm

Candelabru Cristal GLORY SILVER 50CM Cu Lant

Candelabru Glory SILVER Mini cu Lant 30CM

Candelabru Cristal BLACK WIDOW

Cum se ingrijesc candelabrele de cristal?

Candelabrele de cristal se ingrijesc cu usurinta si sunt realizate pentru a face fata cu brio testului timpului. Pentru a curata cristalele, poti folosi un material moale si o solutie speciala pentru indepartarea particulelor de praf. De altfel, este recomandat sa verifici periodic starea becurilor pentru a mentine un iluminat optim.

Asadar, candelabrele din cristal raman in topul pasionatilor de frumos, fie ca vorbim despre spatiile de locuit, saloane, receptii sau cladiri publice.

Articole similare

Instagram